středa 26. ledna 2011

Můj osobní předčítač Android

Kolona. Auta se šnečím tempem posunují kupředu. Já sedím v jednom z nich. Možná si říkáte, že trpím. Očekáváte, že hladina adrenalinu stoupá kvůli stresu. Ještě nedávno byste měli pravdu. Čas je v dnešním světě příliš cenná komodita a nechat ho zbůhdarma utíkat mezi prsty jen kvůli nutnosti dopravit se z místa na místo a nepříjemné náhodě, kdy banální dopravní nehoda zastavila dopravní tepnu.
Vedle mě na sedadle leží kouzelná krabička. Mluvící kouzelná krabička. Příjemný ženský hlas mi předčítá zajímavou knihu. Čte bezvadně, srozumitelně, česky. Nemluví však skutečná žena. Hlas je syntetizovaný v krabičce a předčítá elektronickou knihu do krabičky nahranou. Tou krabičkou je telefon HTC Hero vybavený systémem Android (v mém případě froydvillain 1.7.2 tedy Android 2.2 Froyo). Základní službou OS Android je hlasová syntéza. Bohužel v základní verzi neumí česky (ukázka na konci článku). 
UPDATE 18.4.2017: Na Google Play je možné stánout aplikaci Google Text To Speech, která v aktuální verzi poprvé obsahuje podporu TTS v češtině zdarma.


Update  4.1.2017: SVOX se v posledních měsících ukazuje jako nespolehlivý zdroj, jazyky jdou i nadále kupovat, ale není možné stahnout jazyková data. Proto po nákupu okamžiťe zkontrolujte funkčnost a případně využijte možnost vrácení peněz. V tuto chvíli je ekvivalentním řešením nákup Hlas Vocalizer, kde je navíc možnost volby ze dvou hlasů.

Díky firmě SVOX a jejím mobilním řešením pro syntézu řeči je však možné Androida naučit česky mluvit během pár chvil. Pomocí Play obchodu do telefonu nainstalujte TTS engine (SVOX Classic TTS). V nastavení tohoto poskytovatele syntézy řeči aktivujte. Dále budete potřebovat český slovník pro syntézu hlasu, který si musíte koupit jako placenou aplikaci za necelé 3 dolary (a to se vyplatí, věřte mi).
Na SVOX mě navedl článek popisující instalaci tohoto TTS řešení.
UPDATE 9.1.2012:Alternativou SVOX může být řečový syntezátor Acapella
UPDATE 18.4.2017: Další placenou alternativou je Vocalizer 

Nyní už umí Android česky.

Aby mohl předčítat knihy, je ještě potřeba najít čtečku eknih s podporou hlasového výstupu. Ačkoli je čteček pro Androida mnoho, našel jsem pouze jedinou, http://www.blogger.com/img/blank.gifhttp://www.blogger.com/img/blank.gifhttp://www.blogger.com/img/blank.gifkterá umí předčítat tak, aby čtení bylo použitelné. Opět jde o program, který je třeba si koupit. Je jím Moon+ Reader Pro, přičemž právě Pro je důležité, protože v základní verzi čtečka neumí použít TTS. Tentokrát je cena necelých 5 dolarů (opět musím dodat "a to se vyplatí"). Za cenu necelých 8 dolarů (cca 160Kč) dostanete velmi kvalitní a funkční software.

UPDATE 28.3.2012: Nyní již několik dnů používám k předčítání CoolReader, který je zdarma a funguje skoro stejně dobře, jako výše zmiňovaný placený MoonReader.  Takže stačí zakoupit SVOX jazyk, CoolReader lze získat zdarma.

UPDATE 9.3.2014: A další kandidát na bezva čtečku s hlasovým výstupem. FBReader s FBReader TTS+ pluginem. To + na konci je důležité - výrobce Hyperionics a vše gratis.

Ne všechno je úplně dokonalé, existuje pár mušek. SVOX někdy dělá mezi větami příliš dlouhé pomlky. Při vypnutém displeji občas přestane číst (telefon usne?), ale to je možná způsobeno nastavením čtečky. Po ťuknutí na tlačítko rozsvěcející displej čtení pokračuje.

Po instalaci tohoto programového vybavení již můžete do telefonu nahrát svou první eknihu. Čtečka rozumí formátu epub. K jeho výrobě vám zajisté pomůže SW pro správu vaší eknihovny Calibre.

Bohužel dnes není prakticky možné zakoupit eknihu v češtině oficiálně. Když to jde (www.rajknih.cz) nutí vás prodejce využívat propritárních čteček vynucujících DRM a s Androidem jste nahraní o syntéze řeči ani nemluvě.

UPDATE 22.8.2014: Již  třetím rokem jsem spokojeným zákazníkem palmknihy.cz a někdy kosmas.cz
UPDATE 4.1.2017: Alza také není k zahození, mají většinu ebook nabídky.
No a pokud nestačí eknihy, ale občas je třeba nechat si přečíst webovou stránku, DOC, DOCX, PDF nebo kus textu z klipboardu telefonu, pak sáhnu po  Voice Aloud Read, který dokáže přečíst kde co. Stačí odpovídající text nasdílet do aplikace.

Přeji mnoho pěkných "čtenářských" zážitků.