úterý 16. června 2009

... how truecrypt handles broken hard disk

Once upon a time there was a hard drive. It served for not so long time and then decided to say good by. Because the drive was polite it denied system partition reading at first. It was a signal to save my data. Windows were no more alive ending in endless rebooting loop. Brave knight Sir Linux of Knoppix came, saw an conquered. There was a truecrypt volume on the dying disk drive. I tried to copy the whole volume file but there was a reading error after 3GB of 10Gb were read. As the truecrypt is implemented for Linux too I installed truecrypt to my old Knoppix Live CD mounted the broken volume and rescued all the interesting data. Just for a case I backed up truecrypt volume headers but I was lucky because the header in the volume was not corrupted.

The Truecrypt is possibly not the best of breed but it is close.

What a relief ....

pondělí 8. června 2009

... nahlížení do katastru

Aktualizace: moje aplikace je ukončena, nahradila ji lepší, dotaženější. Taková, jakou jsem časem chtěl mít tu svou. Darwin vítězí, silní přežívají, slabí hynou. http://katastr2.cz.

Vzhledem k tomu, že náš zeměměřičský úřad poněkud zaspal dobu a komfort nahlížení do katastru nemovitostí je ... řekněme diskutabilní, vytvořil jsem malou jednoduchou aplikaci, pomocí které je nahlédnutí do katastru o něco pohodlnější.http://www.blogger.com/img/blank.gif

Pro zobrazení informací z katastru stačí pomocí internetové mapy (google, mapy.cz) najít místo, které vás zajímá (pozemek, dům apod.) a jediným kliknutím na toto místo si vyvolat výpis informací, které jsou o nemovitostech v dané lokalitě k dispozici.

A kudy tam? www.nahlizeni-do-katastru.cz