úterý 30. září 2008

... umíte zpívat naši národní hymnu?

... pokud si nejste jisti, pak není nic snazšího, než se správný způsob pod vedením odborníků naučit.

Další nahrávky hymny již můžete studovat s právě získaným odborným vhledem.

Je krásná ... tahle písěň.

čtvrtek 25. září 2008

... zásuvkovník

Dnes zde hodlám obnažit své nejniternější já. Moji posedlost zásuvkami. Když přijdu do místnosti, většinou si sedám na místo, kde je zásuvka (pokud takové je). Baterie v notebooku totiž až nepříjemně často potřebuje přiživit. V česku to není problém. Občas ale člověk vyrazí za hranice všedních dnů a pak ... pak je to oříšek. Pak třeba zásuvek jsou celé dlouhé řady, jenže samičky jsou nekompatibilní se samečky. Prostě jiné druhy.

A že jich je na Zemi, těch druhů.

Existují určité fígle, jak i na první pohled trochu druhy spářit. Například Britská robustní zásuvka vs. česká decentní zástrčka. Hlavní kolíky mají téměř shodnou rozteč JENŽE. Britská odrůda má navíc ještě jeden nevodivý kolík uprostřed. Tento nevodivý kolík proráží ostatním cestu. Mechanismus uvnitř zásuvky využívá kolík k odstranění blokace postupu hlavních kolíků. Proto je i bez adaptéru (na vlastní nebezpečí, samozřejmě) centrální britský kolík simulovat jako například srolovaným zmačknutým papírkem.

Budiž voláno 3x aleluja hosana. Objevil se totiž na nebi zásuvkářský zázrak. Již je konec nechtěným fíglům a síla elektřiny může proudit do našich strojů bez překážek kdekoli na sféře pozemské.

Hle vizte geniální to přístroj...

středa 17. září 2008

Create H.264 video for Flash 9 video players using ffmpeg

First of all I have to confess I'm no video guru. I admire people with deep look into secrets of video encoding and I have to thank everyone involved in ffmpeg/x264 library creation. But let's rock ...

New Adobe Flash Player has a great feature as it can play H.264 coded video. Why H.264? Simple answer a high quality video can be produced at amazingly low bitrates.
I wanted to publis some short videoclips and Flash player seems to be a good choice. I have tried JW Player which looks good to me for now.

As a tool for H.264 encoding I have chosen ffmpeg. As I'm lazy I have not compiled the binaries for windows platform myself. Instead I have downloaded them from ASP.NET Cafe.

And the magic is here. After some elaboration with commandline parameters this worked for me (two pass encoding):

ffmpeg.exe -i input.avi -pass 1 -acodec libfaac -f mp4 -vcodec libx264 -vb 512k -r 30  output.mp4
ffmpeg.exe -i input.avi -pass 2 -acodec libfaac -f mp4 -vcodec libx264 -vb 512k -r 30 output.mp4


It worked and played in JW Player. Just a short summary of options. MP4 container file format is used (-f mp4), which is a must for Flash9. FAAC is a codec selected for sound. It seems to me that only some codec combinations are allowed for ffmepg to work or maybe in MPEG4 spec.

And that's all folks ...

Enjoy a high quality low bitrate videos.

pátek 12. září 2008

... diplomatická roztržka



Dnes bylo v Praze ukončeno testování elektronických pasů, jehož součástí byla i konference. Účastníci se sjeli z celého světa z více jak 40 zemí. Což se ukázalo být kamenem úrazu.

Ve čtvrtek ráno se řecký účastník dožadoval hovoru s organizátory ve věci velmi vážné a žádal přítomnost zástupce české vlády. A pak nám ten řek řek', že se v programu dočetl o vystupení zástupkyně Makedonie, která je v programu uvedena jako Republika Makedonie. A řek pokračoval pohružkou, pokud moderátor konference použije pro uvedení přednášející tento název, bude muset řek vystoupit a vznést formální námitku.

Byli jsme nuceni dohledat skutečný formální název, který zní The Former Yugoslav Republic of Macedonia a tento urychleně sdělit moderátorovi.S řešením byl řek spokojen a mezinárodní incident byl zažehnán.

Je zvláštní, když svět známý pouze z televizní obrazovky a stránek novin, prosákne až k vám.

V dubnu letošního roku zablokovalo Řecko vstup Makedonie do NATO z důvodu nesouhlasu s názvem Republica of Macedonia, který hodlá tato bývalá Jugoslávská republika používat.