úterý 22. července 2008

... o motorkářích a lidech

Člověk by si neměl dělat úsudek o skupině na základě chování izolovaných jednotlivců. Jenže jak odolat pokušení kolektivního odsouzení, když ....

týden 1: Slunečný den kousek od Orlické přehrady. Silnice na Milevsko. Vyjíždíme na kopeček, horizont v mírné levotočivé zatáčce. Plná čára. Jedeme si svých 90km/h. V protisměru se objevuje auto a za ním z ničeho nic jak splávek z vody vyskočí motorkář. Také v protisměru. Tedy alespoň co se pohybu týká. Jede po naší polovině silnice. Přímo proti nám. Přibrzdíme, uhýbáme až do krajnice. Motorka ani nepřibrzdí a prožene se s kolem na prostřední čáře kolem nás.

týden 2: Strahovský tunel, hustý provoz, oba pruhy celkem zaplněné, všichni jedou povolených 70km. Užívám si jízdy po předchozím postavaní v koloně na Jižní spojce a těším se na ranní kávu v kanceláři. Z klidu mě vytrhne zaburácení. Z ničeho nic vlevo vedle mě mezi autem a stěnou tunelu - motorkář. Nejede extrémně rychle, ale míjí mě rozdílem rychlosti tak 20km/h. Kolik je prostoru vlevo od auta a kolik zbývá, aby se řídítky dotkl buď mého zrcátka nebo stupackou stěny tunelu si netroufam odhadnout, ale myslím, že se to dá měřít v centimetrech. Podle mého názoru riskuje. Málokdo se podívá při jízdě v tunelu v levém pruhu do zrcátka vlevo. Tam se přece nic dít nemá, tam je jen zeď. Ani nechci pomyslet, co by se stalo, kdybych z jakéhokoli důvodu ať oprávněného nebo nepozorností vybočil z řady.

týden 3: Spojka mezi Barrandovským mostem a prvním tunelem směrem ke Strahovskému. Chystám se z jedoucí řady aut přejet do pravého pruhu, abych se dostal na Smíchov. Opět 70km (poměrové radary tady fungují výtečně). Pohled do zpětného zrcátka na předním skle, pohled do zpětného zrcátka vpravo. Prázdný pruh. Vyhodím blinkr. Kontroluji, jak to vypadá vpředu. Začínám zatáčet. Kontrolní pohled do pravého zrcátka. ... motorka. Musela vybočit ze zákrytu za auty za mnou, řítí se ke mě dobře 80 rozdílové rychlosti (=150km/h absolutní rychlosti - odhad). Na poslední chvíli rovnám auto a nepřejíždím. Motorka se prořítí vedle a mizí kdesi v předu. Ještě vidím, jak dělá myšku, aby se vyhnula autu jedoucímu v pruhu, kam chci přejet. Otřu si studený pot z čela. To bylo o prsa.

.. a závěr? Raději nebudu dělat žádné závěry. Určitě mě za ty 3 týdny míjelo, předjíždělo či objíždělo mnoho motorkářů. Ale já si pamatuji tyhle. Každý může hádat, proč. Snad jen trocha cynismu: doufám, že tempem, které nabralo kolidování motorkářů s ostatními účastníky provozu, se přirozeným výběrem snad brzy dobereme k tomu, že zas nebude o čem psát v souvislosti s motorkami.

úterý 15. července 2008

... new OpenOffice 3.0 beta 2 - first run

Downloaded, installed (seems to work in paralel with older versions - great). The most interesting feature of this version is an extension PDF Import. Using the extension you can edit PDF files. Do not expect full and comfortably imported document. The PDF can be edited as a drawing and it is really dependant on the software used to produce respective PDF file.

I have tried to open PDF originated in TeX, OO PDF export and PDFCreator (windows virtual printer driver outputing to PDF). All worked for me. Great piece of software.

... šťourám v portálu VZP

Jako držitel kvalifikovaného certifikátu od České pošty jsem se rozhodl porýt se ve službách svojí zdravotní pojišťovny.

Zjištění první - ač držitel "elektronické občanky", zdá se, že musím na pobočku koňmo. Dálkovým přístupem to zřejmě nepůjde.

Update: poptal jsem se na pobočce, zda mohu získat přístup beznávštěvově.

... pokrčování příště

sobota 12. července 2008

čtvrtek 10. července 2008

pondělí 7. července 2008

... jak přežít kancelář






Ne každý den si kancelářská krysa může na závěr dne s uspokojením říci:"Dnes jsem přežil, jaké štěstí".

Začalo to nevinně. Hned z rána se mi za zády vytvořil vodopád. Prý voda z klimatizace. Celé dopoledne jsem měl pocit, že pracuji u zurčícího potůčku. Pak pohodu utnul opravář způsobem ne zcela vybíravým, když začal opravovat a bordel za léta nastřádaný na desce podhledu mi začal padat za krk a na stůl. Pak jsem prchl. Teď už voda nezurší.

Zato po obědě se ozval zvuk daleko méně uklidňující. Ostré prásknutí bez zjevné příčiny. Až po chvíli zkoumání učenlivé kancelářské krysy zjistily, že popraskalo bezpečnostní sklo na tvořící stěnu jedné ze zasedaček na balkonku nad recepcí. Ukázková krupice držící pohromadě ... bůh ví čím.

Krupice stále pracovala a bylo slyšet slabé popraskávání i ve chvíli, kdy zodpovědná osoba konzultovala s odborníky. Odborník prohlásil, že vše je v pořádku a sklo že se v žádném případě dál hroutit nebude.

Jen co hovor skončil, stalo se, co jsme všichni , zvláště po ujištění odborníka, čekal. Sklo ve formě krupice se s obrovskou ranou zřítilo o patro níž.

... za život vděčíme nedůvěře v odborníky

... duha nad Blaníkem

středa 2. července 2008

Google Earth Time features


Google Earth is able to display animations. It is a great feature, but can bring unwanted difficulties. At least in my case it happened.

I have had created a KMZ file containing aerial photos from our sightseeing flight. I used Geotag utility to connect snapshots to GPS position. BTW it works excellently. It generated KML file with placemarks with the right icon, position, reference to an image and with timestamps. In GE I merged the placemark list with tracklog and I saved a nice KMZ with both the track and images.

This file when displayed in GE was great. But only first 3 images were displayed. After long research I have discovered existence of time line control displayed on GE main screen. The time line appears only if the file contains some time stamps or time spans. And by default only a short time interval is displayed. Placemarks outside of this interval are not displayed when the file is opened.

Solution: remove time stamps from KML and ... everything works as supposed to.

... výLET



Že se mi občas podaří letět ve velkém letadle je fajn. Tentokrát jsem ale letěl ve 4 místném Zlín-43. Pocity .. jiné. Hned jsem se cítil méně odvážný a můj respekt k průkopníkům letectví výrazně vzrostl...

Záznam letu s pár geolokalizovanýma fotkama si můžete otevřít v Google Earth nebo bez 3D efektu na Google Maps.

Pomocníci: Mio, GPSBabel, Google Earth, Geotag, GPSVisualizer


... létání je o život ;-)